Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Radio Law Videos FAQList
Καλωσήλθες στο blog μου. To kavala-lawyer blog έχει πλέον από 15/12/2017 το domain name http://www.dikigoros-diazygion.gr Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. - Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια με ενημέρωση γύρω από νομικά ζητήματα. Δες το άρθρο - Κρίση & αναζήτηση διεξόδου από ειδικό δικηγόρο (Video) - Επικοινώνησε μαζί μας μέσω Facebook messenger (μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά ή μέσω Skype. Οδηγίες χρήσης μπορείς να βρεις κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Η νομική συμβουλή δεν είναι δωρεάν. Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!
Greek legal blog Greek legal blog in english

live-chat,ζήσε την εμπειρίαΤο 90% των επισκεπτών μας επικοινωνούν μαζί μας online. Ζήσε και εσύ αυτή την εμπειρία!
Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο!
Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, δεν σου δίνουν σημασία κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρείς την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. 'Εχουμε τη λύση στο πρόβλημά σου. Πες το προβλημά σου. Αν αφήσεις το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! "Bring me your problems and I will offer you solutions". Αποκλειστικά και μόνο το blog μου, σου προσφέρει ΑΜΕΣΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ:


> 1. ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΞΗ-ΚΛΕΙΔΙ 'Η ΘΕΜΑ: Ψάξε με τόνο στις λέξεις. Βάλε τη λέξη ή φράση - κλειδί (μικρά γράμματα) που ψάχνεις στο γκρί πεδίο (δεξιά) της πάνω μπάρας και μετά πάτησε enter στο πληκτρολόγιό σου (για έρευνα σε όλο το υλικό του blog). Ψάξε τώρα και μέσω Google Search στο blog! Εναλλακτικά κάνε αναζήτηση στο παρακάτω πτυσσόμενο (λευκό) πεδίο αναζήτησης "Επέλεξε Νομικό Θέμα .." ή στη λίστα όλων των αναρτήσεων του blog. Μπορείς ακόμη να κάνεις φωνητική αναζήτηση λέξης ή φράσης.
> 2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στη διάθεσή σου πάνω από 471 άρθρα/κείμενα, 30 videos, 43 podcasts και πλούσιο ενημερωτικό υλικό εντελώς δωρεάν! 'Ηδη πάνω από 560.000 σελίδες του blog προβλήθηκαν και διαβάστηκαν από τους αναγνώστες. Για να βρείς ό,τι ψάχνεις και δεν βρίσκεις αλλού στο διαδίκτυο, χωρίς να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου. Ενημερώσου με άρθρα, συμβουλές, videos, mp3, νομολογία, νομοθεσία και επίκαιρα νομικά νέα ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ), ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Όλα τα άρθρα στην πλειοψηφία τους έχουν δημοσιευτεί στο τοπικό Τύπο της Καβάλας (ΠΡΩΙΝΗ). Για επιπλέον ενημέρωση ψάξε και στο blog μου dikhgoros-kavala.blogspot.gr Απέκτησε άμεση επικοινωνία και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη μέσω ασφαλούς Live Chat!
> 3. ΔΙΑΡΚΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αξιοπιστία, ποιοτική ενημέρωση, τεκμηριωμένη γνώμη και σεβασμός στον αναγνώστη. Διαρκής ανανέωση του blog με νέο ενημερωτικό υλικό και προσωπικά άρθρα. Στη διάθεσή μας Μεγάλη Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών για να σε ενημερώνουμε έγκυρα.
> 4. ΑΣΦΑΛΕΣ LIVE CHAT - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: Κάνε ασφαλή συνομιλία μαζί μας μέσω του live chat (κάτω δεξιά). Το live chat είναι αποκλειστικά για βοήθεια αναζήτησης στο blog ή για κλείσιμο ραντεβού για νομική συμβουλή για το θέμα που σας απασχολεί. Για οδηγίες χρήσης και περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ ΕΔΩ. Για οδηγίες online επικοινωνίας μέσω Skype κάντε κλικ ΕΔΩ.
> 5. ΑΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Εξασφαλίσαμε για σένα φιλικότητα του blog 100/100 με τους χρήστες κινητών συσκευών και γρήγορη περιήγηση για καλύτερη και ευχάριστη εμπειρία.| Σεβόμαστε εσένα τον αναγνώστη για αυτό το λόγο προσφέρουμε αυθεντικά ποιοτικά άρθρα και ενημερωτικό υλικό, χωρίς να περιέχεται στο blog καμία απολύτως διαφήμιση.

> ΕΙΔΙΚΟΙ σε υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. * Μείνε συντονισμένος μαζί μας!

Νομικά θέματα - Θεματολογία

 


Στείλε φωνητικό μήνυμα voice search Φωνητική Aναζήτηση

15/6/15

Ποιο είναι το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του/της συζύγου και πότε λαμβάνει το "εξαίρετο";

  * Δημοσιεύτηκε  25/ 4/2015  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας    
  
Σχετικά με το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου και το "εξαίρετο" το άρθρο 1820 Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) ορίζει ότι : "Εκείνος από τους συζύγους που επιζεί καλείται, ως κληρονόμος εξ αδιαθέτου, με τους συγγενείς της πρώτης τάξης στο τέταρτο και με τους συγγενείς των άλλων τάξεων στο μισό της κληρονομίας. Επιπλέον παίρνει ως εξαίρετο, ανεξάρτητα από την τάξη με την οποία καλείται, τα έπιπλα, σκεύη, ενδύματα και άλλα τέτοια οικιακά αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν είτε μόνος εκείνος που επιζεί, είτε και οι δύο σύζυγοι. Αν όμως υπάρχουν τέκνα του συζύγου που πέθανε, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και αυτών, εφόσον το επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις για λόγους επιείκειας."


Photo credit: ArielleJay from morguefile.com

Από τη παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι όταν ο σύζυγος που επιζεί καλείται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος μαζί με κληρονόμους συγγενείς της πρώτης τάξης με πάγιο ποσοστό και ειδικότερα στο τέταρτο με τους συγγενείς της πρώτης τάξης και με τους συγγενείς των άλλων τάξεων στο μισό της κληρονομίας παίρνει επιπλέον και το εξαίρετο. Απαιτείται ως προϋπόθεση για τη θεμελίωση του εξ αδιαθέτου κληρονομικού δικαιώματος του επιζώντα συζύγου να υπάρχει γάμος, έστω άκυρος ή ακυρώσιμος, που δεν ακυρώθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατά το χρόνο του θανάτου του αποβιώσαντος συζύγου. Η ακύρωση του άκυρου ή ακυρώσιμου γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μετά το θάνατο του κληρονομουμένου αίρει αναδρομικά (άρθ. 1381 Α.Κ.) τα αποτελέσματα του ή μόνο για το μέλλον σε περίπτωση καλοπιστίας του συζύγου που αγνοούσε την ακυρότητα κατά την τέλεση του γάμου (νομιζόμενος γάμος άρθ. 1383 Α.Κ.). Αν λύθηκε ο γάμος με αμετάκλητη απόφαση πριν το θάνατο του συζύγου, ευνόητο είναι ότι ο επιζών σύζυγος δεν αποκτά κληρονομικό δικαίωμα και κατ΄ επέκταση εξαίρετο σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Κριτήριο για το ποια αντικείμενα περιλαμβάνονται στο εξαίρετο πρέπει, κατά κύριο λόγο, να είναι ο σκοπός του νόμου να εξασφαλίσει στο σύζυγο ο οποίος επιζεί, είτε από λόγους κοινωνικής ευπρέπειας είτε από λόγους επιεικείας, τον ίδιο τρόπο ζωής τον οποίο είχε μέχρι τότε. Δεν υπάγονται στο εξαίρετο αντικείμενα ευρισκόμενα στη συζυγική οικία που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς ειδικούς, όπως επαγγελματικούς, καλλιτεχνικούς επιστημονικούς κ.λ.π. Υπάγονται στο εξαίρετο ενδεικτικά τα έπιπλα, σκεύη, ενδύματα και άλλα τέτοια οικιακά αντικείμενα (ανήκοντα στον αποβιώσαντα σύζυγο), που τα χρησιμοποιούσαν είτε μόνος εκείνος που επιζεί, είτε και οι δύο σύζυγοι. Εάν μόνο ο αποβιώσας έκανε χρήση αυτών δεν υπάγονται στο εξαίρετο. Κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, στο συζυγικό "εξαίρετο" περιλαμβάνονται κληρονομιαία κινητά πράγματα της κοινής οικιακής οικονομίας των συζύγων, δηλαδή τα αντικείμενα τα οποία ανήκουν "στο συζυγικό νοικοκυριό". Μεταξύ αυτών των αντικειμένων περιλαμβάνεται και το αυτοκίνητο κάτω από τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας αυτής, που επιβάλλουν πολλές φορές, για την εξυπηρέτηση τους μετακινήσεις των συζύγων, σε τόπους πορισμού των απαραιτήτων για τη λειτουργία της, αλλά και χάριν της άνετης και ευχάριστης διαβίωσης αυτών και σε μεγάλη, από τη συζυγική οικία, απόσταση.
Προϋπόθεση για την περιέλευση αντικειμένου της οικιακής οικονομίας, ως εξαίρετου στον επιζώντα σύζυγο είναι να χρησιμοποιούσαν το αντικείμενο αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του αποβιώσαντος και οι δύο σύζυγοι είτε μόνος ο επιζών. Όταν αντικείμενο είναι αυτοκίνητο, η αδυναμία του επιζώντος συζύγου να οδηγεί αυτό, είτε επειδή δεν έχει εξασκηθεί, είτε επειδή δεν έχει αποκτήσει άδεια, δεν αποκλείει τη χρησιμοποίηση του με άλλο πρόσωπο που
μπορεί να ήταν (εν ζωή) ο άλλος σύζυγος. Αν όμως το αυτοκίνητο ή και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο χρησιμοποιούσε μόνο ο σύζυγος ο οποίος αποβίωσε, τότε το αντικείμενο αυτό δεν περιλαμβάνεται στο εξαίρετο, όπως προκύπτει εξ αντιδιαστολής από τις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 1820 παρ. 2 ΑΚ, ιδίως όταν τούτο συνάγεται και από τον τρόπο και τις συνθήκες διαβιώσεως των συζύγων.

'Οταν όμως υπάρχουν και τέκνα του συζύγου ο οποίος αποβίωσε, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες αυτών, εφόσον το επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις, για λόγους επιείκειας. Και είναι αλήθεια ότι η τελευταία αυτή διάταξη είναι ατελής, δεδομένου ότι δεν ορίζεται η έννομη συνέπεια, η οποία πρέπει να είναι δικαίωμα των τέκνων να λάβουν ορισμένα αντικείμενα από την οικοσκευή, αν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, εφόσον σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ισχύει το εξαίρετο ως προς αυτά, τα οποία θα παραμένουν στην κληρονομιά. Έτσι, στον ερμηνευτή και τον εφαρμοστή του δικαίου εναπόκειται να κρίνει πότε συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, δηλαδή οι ανάγκες των τέκνων, οι ειδικές περιστάσεις, οι λόγοι επιείκειας κλπ. Σε περίπτωση διαφωνίας επιζώντα συζύγου και τέκνων στα ζητήματα αυτά κρίνει με απόφαση του το αρμόδιο δικαστήριο.

Κατά το άρθρο 1822 Α. Κ. το κληρονομικό δικαίωμα καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο του συζύγου που επιζεί αποκλείονται, αν ο κληρονομούμενος έχοντας βάσιμο λόγο διαζυγίου, είχε ασκήσει την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου του. Από τη διάταξη αυτή και εκείνη του άρθρου 1820 Α.Κ., προκύπτει ότι ο σύζυγος που επιζεί καλείται στην κληρονομιά του αποβιώσαντος συζύγου με βάση μόνο τη συζυγική του ιδιότητα, την οποία και υποχρεούται να αποδείξει και η οποία εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι να γίνει αμετάκλητη η απόφαση για το διαζύγιο (άρθρο 1438 Α. Κ). Πλην όμως οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος μπορούν να ανατρέψουν την επερχόμενη με τον τρόπο αυτό κλήση του (ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος) στην κληρονομιά, προβάλλοντας τον αποκλεισμό του από αυτήν (κληρονομιά), αν επικαλεσθούν και αποδείξουν, εκτός από την κληρονομική τους ιδιότητα, τη συνδρομή των προϋποθέσεων του πιο πάνω άρθρου 1822.
Το εξαίρετο χαρακτηρίζεται κληροδοσία από το νόμο που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος που κληρονομεί εξ αδιαθέτου πέραν του κληρονομικού του μεριδίου και εφαρμόζονται ως προς αυτό κατ` αναλογία οι διατάξεις για την κληροδοσία. - (Πηγή σχετικής νομολογίας 1870/2013 ΑΠ, 15810/2013 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛ, 103/2011 ΕΦ ΔΥΤΜΑΚ, 20313/2011 ΠΠΡ ΘΕΣΣΑΛ,1815/2009 ΕΦ ΑΘ, 666/2008 ΑΠ, 6873/2007 ΕΦ ΑΘ, 776/2005 ΕΦ ΠΑΤΡ, 96/2004 ΕΦ ΔΩΔ, 917/1996 ΕΦΠΑΤΡ). Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας

http://www.giagkoudakis.dom.gr 
giagkoud@yahoo.com                                                        Ζήτησε το free ebook!                                                                              
                           
  
                                               
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   


λέξεις κλειδιά: εξαίρετο, εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του/της συζύγου,άρθρο 1820 Αστικού Κώδικα, άρθρο1822 Α. Κ., πότε αποκλείεται το εξαίρετο


----------------------------------------------
Photographer's name: ArielleJay(free photos by morguefile.com)
The above image is from morgueFile free photo "You are allowed to copy, distribute, transmit the work and to adapt the work. Attribution is not required. You are prohibited from using this work in a stand alone manner. Read the license summary http://www.morguefile.com/license/morguefile"


* ΑΝ επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) τότε μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα υπόλοιπα σχετικά αποτελέσματα.

☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
"We are here to help you now with faith and integrity"
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com giagkoudakis.dom.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com website- Βιογραφικό - Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

Οδηγίες κατεύθυνσης στο Γραφείο (Χάρτης/Map)

FB Messenger

Κατέβασε Δωρεάν την MOBILE εφαρμογή

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
FREE Μobile application Εφαρμογή για χρήστες κινητών τηλεφώνων (Android). Κατέβασέ την εφαρμογή Download στο κινητό σου ΔΩΡΕΑΝ. Ευκολότερη πλοήγηση του blog μου μέσω κινητού τηλεφώνου - Πληροφορίες και Download εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στη δ/νση http://www.appsgeyser.com/1101972
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων). - Όροι Χρήσης του Βlog - Αποποίηση ευθύνης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com
giagkoudakis.dom.gr

Copyright © 2013-2017
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.


-->