Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Radio Law Videos FAQList
Καλωσήλθες στο blog μου. To kavala-lawyer blog έχει πλέον από 15/12/2017 το domain name http://www.dikigoros-diazygion.gr Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. - Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια με ενημέρωση γύρω από νομικά ζητήματα. Δες το άρθρο - Κρίση & αναζήτηση διεξόδου από ειδικό δικηγόρο (Video) - Επικοινώνησε μαζί μας μέσω Facebook messenger (μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά ή μέσω Skype. Οδηγίες χρήσης μπορείς να βρεις κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Η νομική συμβουλή δεν είναι δωρεάν. Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!
Greek legal blog Greek legal blog in english

live-chat,ζήσε την εμπειρίαΤο 90% των επισκεπτών μας επικοινωνούν μαζί μας online. Ζήσε και εσύ αυτή την εμπειρία!
Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο!
Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, δεν σου δίνουν σημασία κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρείς την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. 'Εχουμε τη λύση στο πρόβλημά σου. Πες το προβλημά σου. Αν αφήσεις το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! "Bring me your problems and I will offer you solutions". Αποκλειστικά και μόνο το blog μου, σου προσφέρει ΑΜΕΣΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ:


> 1. ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΞΗ-ΚΛΕΙΔΙ 'Η ΘΕΜΑ: Ψάξε με τόνο στις λέξεις. Βάλε τη λέξη ή φράση - κλειδί (μικρά γράμματα) που ψάχνεις στο γκρί πεδίο (δεξιά) της πάνω μπάρας και μετά πάτησε enter στο πληκτρολόγιό σου (για έρευνα σε όλο το υλικό του blog). Ψάξε τώρα και μέσω Google Search στο blog! Εναλλακτικά κάνε αναζήτηση στο παρακάτω πτυσσόμενο (λευκό) πεδίο αναζήτησης "Επέλεξε Νομικό Θέμα .." ή στη λίστα όλων των αναρτήσεων του blog. Μπορείς ακόμη να κάνεις φωνητική αναζήτηση λέξης ή φράσης.
> 2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στη διάθεσή σου πάνω από 471 άρθρα/κείμενα, 30 videos, 43 podcasts και πλούσιο ενημερωτικό υλικό εντελώς δωρεάν! 'Ηδη πάνω από 560.000 σελίδες του blog προβλήθηκαν και διαβάστηκαν από τους αναγνώστες. Για να βρείς ό,τι ψάχνεις και δεν βρίσκεις αλλού στο διαδίκτυο, χωρίς να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου. Ενημερώσου με άρθρα, συμβουλές, videos, mp3, νομολογία, νομοθεσία και επίκαιρα νομικά νέα ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ), ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Όλα τα άρθρα στην πλειοψηφία τους έχουν δημοσιευτεί στο τοπικό Τύπο της Καβάλας (ΠΡΩΙΝΗ). Για επιπλέον ενημέρωση ψάξε και στο blog μου dikhgoros-kavala.blogspot.gr Απέκτησε άμεση επικοινωνία και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη μέσω ασφαλούς Live Chat!
> 3. ΔΙΑΡΚΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αξιοπιστία, ποιοτική ενημέρωση, τεκμηριωμένη γνώμη και σεβασμός στον αναγνώστη. Διαρκής ανανέωση του blog με νέο ενημερωτικό υλικό και προσωπικά άρθρα. Στη διάθεσή μας Μεγάλη Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών για να σε ενημερώνουμε έγκυρα.
> 4. ΑΣΦΑΛΕΣ LIVE CHAT - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: Κάνε ασφαλή συνομιλία μαζί μας μέσω του live chat (κάτω δεξιά). Το live chat είναι αποκλειστικά για βοήθεια αναζήτησης στο blog ή για κλείσιμο ραντεβού για νομική συμβουλή για το θέμα που σας απασχολεί. Για οδηγίες χρήσης και περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ ΕΔΩ. Για οδηγίες online επικοινωνίας μέσω Skype κάντε κλικ ΕΔΩ.
> 5. ΑΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Εξασφαλίσαμε για σένα φιλικότητα του blog 100/100 με τους χρήστες κινητών συσκευών και γρήγορη περιήγηση για καλύτερη και ευχάριστη εμπειρία.| Σεβόμαστε εσένα τον αναγνώστη για αυτό το λόγο προσφέρουμε αυθεντικά ποιοτικά άρθρα και ενημερωτικό υλικό, χωρίς να περιέχεται στο blog καμία απολύτως διαφήμιση.

> ΕΙΔΙΚΟΙ σε υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. * Μείνε συντονισμένος μαζί μας!

Νομικά θέματα - Θεματολογία

 


Στείλε φωνητικό μήνυμα voice search Φωνητική Aναζήτηση

19/6/15

Η συμβίωση των συζύγων, ως θεμελιώδη υποχρέωση του γάμου έχει τα όρια της;

* Δημοσιεύτηκε  9/5/2015  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

Στην σημερινή εποχή της ραγδαίας εξέλιξης των τεχνολογιών/επικοινωνιών, των δικτύων, του ίντερνετ, των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων, ενόψει της βαθιάς οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι οι σχέσεις των συζύγων και κατ΄ επέκταση ο θεσμός του γάμου, περνούν σκληρή δοκιμασία. Για την υποχρέωση της έγγαμης συμβίωσης θα μιλήσουμε σήμερα, που πηγάζει από τον γάμο και δεσμεύει και τους δύο συζύγους αμοιβαία από την τέλεσή του και τα όρια της.
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1386 Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), που αποτελεί τον βασικότερο κανόνα του δικαίου του γάμου, ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος. Η υποχρέωση για έγγαμη συμβίωση περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλλει σύμφωνα με τις κρατούσες ηθικές αντιλήψεις και συνήθειες η έγγαμη ζωή. Η συμβίωση περιλαμβάνει το εξωτερικό υλικό στοιχείο (corpus), δηλαδή το αμοιβαίο δικαίωμα και υποχρέωση για συγκατοίκηση, κοινή συμμετοχή σε εξωτερικές εκδηλώσεις και το (σημαντικότερο) εσωτερικό ψυχολογικό στοιχείο (animus), δηλαδή τη θέληση και υποχρέωση τους να συνυπάρχουν, να έχουν αποκλειστικότητα στις γενετήσιες σχέσεις τους, να αλληλοϋποστηρίζονται και να επικοινωνούν ψυχικά ως σύζυγοι. Τα παραπάνω στοιχεία ως στοιχεία της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να συνυπάρχουν για να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει διάσταση το οποίο είναι ζήτημα πραγματικό, που κρίνεται σε κάθε περίπτωση από το δικαστή. Γίνεται δεκτό ότι θα πρέπει η συμβίωση να βασίζεται στην ισονομία των συζύγων και στην διασφάλιση ως ένα βαθμό της ελευθερίας κάθε συζύγου μέσα στη έγγαμη συμβίωση με υποχρέωση τήρησης ενός minimum αναγκαίας συμβίωσης, που απαιτεί ο νόμος (άρθ. 5 παρ. 1 Συντάγματος περί ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας, άρθρα 57 Α.Κ. δικαίωμα στην προσωπικότητα και 1387 παρ. 2 Α.Κ. περί ρύθμισης συζυγικού βίου).

 Από αυτήν την υποχρέωση απορρέει και η αξίωση καθενός από τους συζύγους να χρησιμοποιήσει την οικογενειακή στέγη, καθώς και τα έπιπλα και σκεύη που βρίσκονται μέσα σ` αυτήν, ακόμη κι αν δεν ανήκουν στη δική του κυριότητα, αλλά στην κυριότητα του άλλου συζύγου. Το άρθρο 1386 Α.Κ. είναι διάταξη αναγκαστικού δικαίου (υποχρεωτική ως δημόσιας τάξης), που σημαίνει ότι τυχόν αντίθετη συμφωνία των συζύγων για την έγγαμη συμβίωσή τους θα είναι άκυρη. Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται νομική υποχρέωση για συμβίωση, που είναι αμοιβαία. Δηλαδή στην υποχρέωση του ενός συζύγου αντιστοιχεί ανάλογο δικαίωμα του άλλου και αντιστρόφως. Ως συμβίωση θεωρείται η δημιουργία από τους συζύγους κοινής ζωής. Η αμοιβαία υποχρέωση των συζύγων προς συμβίωση αποτελεί την από το γάμο πρώτιστη αμοιβαία υποχρέωσή τους. Το κυριότερο περιεχόμενο της πλήρους έγγαμης συμβίωσης είναι η συνοίκηση των συζύγων.


Photo credit: hotblack from morguefile.com

  Στις πράξεις ή παραλείψεις, που είναι πρόσφορες να κλονίσουν το γάμο, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και η παράβαση της υποχρέωσης για συμβίωση, που απορρέει από το άρθρο 1386 Α. Κ. Στην ανωτέρω περίπτωση περιλαμβάνονται ένα πλήθος περιστατικών, που έχουν κυρίως σχέση με αδικαιολόγητη άρνηση συμβιώσεως. Ειδικότερα η παράβαση της υποχρέωσης προς συμβίωση μπορεί να δημιουργήσει ευθύνη σε βάρος του συζύγου, όπως π.χ. διαζύγιο, διακοπή της διατροφής, αποκλήρωση ή λύση της κοινοκτημοσύνης, αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας ή και ακόμη ευθύνη με βάση τις διατάξεις των άρθρων 914, 919, 57, 59, 932 Α.Κ. Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 1386 του Α.Κ., που ορίζει ότι ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος και του άρθρου 1391 Α.Κ., με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα του συζύγου να διακόψει την έγγαμη συμβίωση, όταν υφίσταται εύλογος προς τούτο αιτία, συνάγεται ότι καθιερώνεται το δικαίωμα του συζύγου προς διακοπή της συμβιώσεως και των σε αυτήν περιλαμβανομένων ειδικότερα υποχρεώσεων και μάλιστα η χωριστή οίκησις αυτού, ανεξαρτήτως συνδρομής λόγω διαζυγίου, όταν η προς συμβίωση και συνοίκηση αξίωση του άλλου συζύγου παρίσταται ως καταχρηστική. Η αξίωση για έγγαμη συμβίωση του συζύγου αποκρούεται, ως κατάχρηση δικαιώματος, από το σημείο που δεν συμβιβάζεται, ούτε ανταποκρίνεται υπό τις συγκεκριμένες των δύο συζύγων συνθήκες (πνευματικές, σωματικές, οικονομικές, κοινωνικές) στην ουσία και την ηθική φύση του γάμου. Και το ζήτημα αν η προβαλλομένη αξίωση συμβιώσεως προσκρούει εις την ηθική και νομική έννοια του γάμου (και επομένως αποτελεί κατάχρηση), είναι νομικό και κρίνεται αυτεπαγγέλτως από το δικαστή, η εκτίμησις όμως περί υπάρξεως των προαναφερθέντων συγκεκριμένων συνθηκών περί της καταχρήσεως δικαιώματος είναι πραγματικό.

Στις περιπτώσεις καταχρήσεως δικαιώματος περιλαμβάνονται και οι λόγοι διαζυγίου, αλλά και ανεξαρτήτως υπάρξεως λόγων διαζυγίου. Όταν δηλαδή υπάρχει τέτοια κατάχρηση δικαιώματος, ο άλλος σύζυγος υπέρ του οποίου συντρέχει ο λόγος αυτός δικαιούται να αποχωρήσει από τη συζυγική κατοικία, αλλά και να εγείρει αγωγή για την αναγνώριση, ότι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες η αξίωση για συμβίωση ή συνοίκηση του συζύγου του είναι καταχρηστική, δηλαδή ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του ενάγοντος οι προϋποθέσεις που αίρουν την υποχρέωση για συμβίωση με αίτημα να διαπιστωθεί ότι η διακοπή της έγγαμης συμβιώσεως που έγινε απ` αυτόν υπήρξε δικαιολογημένη. Η αγωγή αυτή συμπίπτει κατά περιεχόμενο με την αποκαλούμενη συνήθως αγωγή μετοίκησης, η οποία ρητά δεν προβλέπεται από καμιά άλλη διάταξη του θετικού δικαίου. η αγωγή αυτή αφορά τις σχέσεις των συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου, οι οποίες πηγάζουν από αυτόν και πρέπει να εκδικάζεται κατά την ειδική διαδικασία των γαμικών διαφορών. Η άσκηση αυτής της αναγνωριστικής αγωγής είναι χρήσιμη, μιας και προετοιμάζει κατά κάποιο τρόπο το έδαφος για αγωγή διαζυγίου, ιδίως μάλιστα αφού η διετής τουλάχιστον διάσταση των συζύγων αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 1439 παρ. 3 Α.Κ., αμάχητο τεκμήριο κλονισμού. Εν τούτοις είναι δυνατόν η αβεβαιότητα ως προς τα θέματα αυτά να κριθεί σε τυχόν δίκη περί διατροφής ή διαζυγίου. Η εύλογη αιτία διακοπής συμβίωσης και η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος για έγγαμη συμβίωση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - ίδιας έννομης κατάστασης από πλευράς δικαιούχου και υποχρέου αντίστοιχα. Η εύλογη αιτία διακοπής συμβίωσης ως έννοια ευρύτερη μπορεί να περιλαμβάνει και λόγους διαζυγίου, υπό αυτήν την έννοια δεν οδηγεί αναγκαστικά σε λύση γάμου. Το βάρος απόδειξης της καταχρηστικότητας έχει ο σύζυγος που την επικαλείται, μπορεί όμως - υπό προϋποθέσεις - να κριθεί και αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο το θέμα αυτό. Το αν υπάρχει ή όχι υποχρέωση έγγαμης συμβίωσης στην εκάστοτε περίπτωση, αποτελεί νομικό ζήτημα που υπόκειται στον έλεγχο του Αρείου Πάγου. (Πηγή σχετικής νομολογίας: 1107/1988 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛ, 24/1984 ΠΠΡ ΙΩΑΝ, 1547/1983 ΑΠ, 1107/1988 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛ, 1517/1989 ΠΠΡ ΘΕΣΣΑΛ, 132/1989 ΠΠΡ ΤΡΙΠ, 7225/1989 ΕΦ ΑΘ, 235/1996 ΠΠΡ ΑΘ, 976/1996 ΕΦ ΑΘ, 28/2007 ΕΙΡ ΑΡΓ ). - Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας

http://www.giagkoudakis.dom.gr 
giagkoud@yahoo.com                                                        Ζήτησε το free ebook!                                                                              
                           
  
                                               
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   Photographer's name: hotblack(free photos by morguefile.com)
The above image is from morgueFile free photo "You are allowed to copy, distribute, transmit the work and to adapt the work. Attribution is not required. You are prohibited from using this work in a stand alone manner. Read the license summary http://www.morguefile.com/license/morguefile"


* ΑΝ επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) τότε μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα υπόλοιπα σχετικά αποτελέσματα.

☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
"We are here to help you now with faith and integrity"
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com giagkoudakis.dom.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com website- Βιογραφικό - Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

Οδηγίες κατεύθυνσης στο Γραφείο (Χάρτης/Map)

FB Messenger

Κατέβασε Δωρεάν την MOBILE εφαρμογή

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
FREE Μobile application Εφαρμογή για χρήστες κινητών τηλεφώνων (Android). Κατέβασέ την εφαρμογή Download στο κινητό σου ΔΩΡΕΑΝ. Ευκολότερη πλοήγηση του blog μου μέσω κινητού τηλεφώνου - Πληροφορίες και Download εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στη δ/νση http://www.appsgeyser.com/1101972
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων). - Όροι Χρήσης του Βlog - Αποποίηση ευθύνης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com
giagkoudakis.dom.gr

Copyright © 2013-2017
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.


-->