Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Radio Law Videos FAQList
Καλωσήλθες στο blog μου. To kavala-lawyer blog έχει πλέον από 15/12/2017 το domain name http://www.dikigoros-diazygion.gr Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. - Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια με ενημέρωση γύρω από νομικά ζητήματα. Δες το άρθρο - Κρίση & αναζήτηση διεξόδου από ειδικό δικηγόρο (Video) - Επικοινώνησε μαζί μας μέσω Facebook messenger (μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά ή μέσω Skype. Οδηγίες χρήσης μπορείς να βρεις κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Η νομική συμβουλή δεν είναι δωρεάν. Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!
Greek legal blog Greek legal blog in english

live-chat,ζήσε την εμπειρίαΤο 90% των επισκεπτών μας επικοινωνούν μαζί μας online. Ζήσε και εσύ αυτή την εμπειρία!
Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο!
Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, δεν σου δίνουν σημασία κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρείς την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. 'Εχουμε τη λύση στο πρόβλημά σου. Πες το προβλημά σου. Αν αφήσεις το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! "Bring me your problems and I will offer you solutions". Αποκλειστικά και μόνο το blog μου, σου προσφέρει ΑΜΕΣΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ:


> 1. ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΞΗ-ΚΛΕΙΔΙ 'Η ΘΕΜΑ: Ψάξε με τόνο στις λέξεις. Βάλε τη λέξη ή φράση - κλειδί (μικρά γράμματα) που ψάχνεις στο γκρί πεδίο (δεξιά) της πάνω μπάρας και μετά πάτησε enter στο πληκτρολόγιό σου (για έρευνα σε όλο το υλικό του blog). Ψάξε τώρα και μέσω Google Search στο blog! Εναλλακτικά κάνε αναζήτηση στο παρακάτω πτυσσόμενο (λευκό) πεδίο αναζήτησης "Επέλεξε Νομικό Θέμα .." ή στη λίστα όλων των αναρτήσεων του blog. Μπορείς ακόμη να κάνεις φωνητική αναζήτηση λέξης ή φράσης.
> 2. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στη διάθεσή σου πάνω από 471 άρθρα/κείμενα, 30 videos, 43 podcasts και πλούσιο ενημερωτικό υλικό εντελώς δωρεάν! 'Ηδη πάνω από 560.000 σελίδες του blog προβλήθηκαν και διαβάστηκαν από τους αναγνώστες. Για να βρείς ό,τι ψάχνεις και δεν βρίσκεις αλλού στο διαδίκτυο, χωρίς να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου. Ενημερώσου με άρθρα, συμβουλές, videos, mp3, νομολογία, νομοθεσία και επίκαιρα νομικά νέα ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ), ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Όλα τα άρθρα στην πλειοψηφία τους έχουν δημοσιευτεί στο τοπικό Τύπο της Καβάλας (ΠΡΩΙΝΗ). Για επιπλέον ενημέρωση ψάξε και στο blog μου dikhgoros-kavala.blogspot.gr Απέκτησε άμεση επικοινωνία και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη μέσω ασφαλούς Live Chat!
> 3. ΔΙΑΡΚΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αξιοπιστία, ποιοτική ενημέρωση, τεκμηριωμένη γνώμη και σεβασμός στον αναγνώστη. Διαρκής ανανέωση του blog με νέο ενημερωτικό υλικό και προσωπικά άρθρα. Στη διάθεσή μας Μεγάλη Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών για να σε ενημερώνουμε έγκυρα.
> 4. ΑΣΦΑΛΕΣ LIVE CHAT - ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: Κάνε ασφαλή συνομιλία μαζί μας μέσω του live chat (κάτω δεξιά). Το live chat είναι αποκλειστικά για βοήθεια αναζήτησης στο blog ή για κλείσιμο ραντεβού για νομική συμβουλή για το θέμα που σας απασχολεί. Για οδηγίες χρήσης και περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ ΕΔΩ. Για οδηγίες online επικοινωνίας μέσω Skype κάντε κλικ ΕΔΩ.
> 5. ΑΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Εξασφαλίσαμε για σένα φιλικότητα του blog 100/100 με τους χρήστες κινητών συσκευών και γρήγορη περιήγηση για καλύτερη και ευχάριστη εμπειρία.| Σεβόμαστε εσένα τον αναγνώστη για αυτό το λόγο προσφέρουμε αυθεντικά ποιοτικά άρθρα και ενημερωτικό υλικό, χωρίς να περιέχεται στο blog καμία απολύτως διαφήμιση.

> ΕΙΔΙΚΟΙ σε υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. * Μείνε συντονισμένος μαζί μας!

Νομικά θέματα - Θεματολογία

 


Στείλε φωνητικό μήνυμα voice search Φωνητική Aναζήτηση

7/4/17

Τι είναι και πότε συντελείται το έγκλημα της παραβίασης κατάσχεσης?

Στο πέμπτο κεφάλαιο του Ποινικού κώδικα με το τίτλο "Προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας"  περιλαμβάνεται το έγκλημα της παραβίασης κατάσχεσης.
Την παραβίαση κατάσχεσης προβλέπει το άρθρο 177 Π.Κ. σύμφωνα με το οποίο : 

" 'Οποιος με πρόθεση καταστρέφει, βλάπτει ή υφαιρεί κατασχεμένο πράγμα τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών. "

Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η αυθεντία της Πολιτείας.
Για να συντελεσθεί το έγκλημα της παραβίασης κατάσχεσης απαιτείται:

α. αφενός μεν η ύπαρξη τυπικά έγκυρης κατάσχεσης, 

β. αφετέρου δε η εν γνώσει της υπάρχουσας κατάσχεσης καταστροφή ή βλάβη ή υφαίρεση του κατασχεθέντος, που επέρχεται με τη διαρκή ή πρόσκαιρη άρση της εξουσίας της αρχής επί του κατασχεθέντος, η οποία δημιουργείται με την κατάσχεση. το έγκλημα της παραβίασης κατάσχεσης - Ποινικολόγος  δικηγόρος Καβάλας
free photo by pixabay.com

Κατά την έννοια της διάταξης αυτής, η κατάσχεση πρέπει να είναι τυπικά έγκυρη κατά τον χρόνο της πράξης, δηλ. να επιβλήθηκε αρμοδίως και να τηρήθηκαν οι ουσιώδεις τύποι και δεν βλάπτουν τυχόν ακυρότητες.  

Δεν τελείται συνεπώς το αδίκημα, αν κατά το οικείο νόμο, η κατάσχεση είναι αυτοδικαίως άκυρη, όπως λ.χ. όταν δεν υπάρχει εκτελεστός τίτλος ή υπάρχουν σοβαρές ακυρότητες, αναφερόμενες στους εξωτερικούς τύπους της νόμιμης υπόστασής της. 
Διαπράττεται όμως το έγκλημα αυτό έστω κι αν η κατάσχεση χωρίς να είναι τυπικά άκυρη, μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να ακυρωθεί. 

Η κατάσχεση μπορεί να είναι αναγκαστική, συντηρητική η κατά της διατάξεις της Πολ. Δικονομίας επιβληθείσα από την αρμόδια αρχή και φέρει τους εξωτερικούς τύπους. Δεν αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω ερεύνης από το ποινικό δικαστήριο το κύρος της κατάσχεσης (π.χ. η εμπρόθεσμη ή μη άσκηση της τακτικής αγωγής, ότι τα κατασχεθέντα ανήκουν σε τρίτο κ.λ.π., όπως επίσης κι αν μετά την πράξη της υφαίρεσης η κατάσχεση κηρύχτηκε άκυρη)

 Το έγκλημα της υφαίρεσης κατασχημένου είναι υπαλλακτικώς μεικτό. Δηλαδή τρεις είναι οι μορφές ή ενέργειες, με τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η αντικειμενική υπόσταση της αξιόποινης αυτής πράξεως

α) η καταστροφή

β) η βλάβη και 

γ) η υφαίρεση του κατασχεμένου. 

Η υφαίρεση συνίσταται στην κατακράτηση ή διάθεση ή ανάλωση του κατασχεμένου πράγματος και η μη απόδοσή του στο δικαιούχο  έτσι ώστε να αίρεται διαρκώς ή προσκαίρως η εξουσία της αρχής πάνω στο κατασχεμένο, η οποία δημιουργείται ακριβώς με την κατάσχεση. 

Η έννοια του όρου «υφαιρεί» στην πράξη αυτή δεν ταυτίζεται με την έννοια της «υφαίρεσης» του άρθρ. 378 Π.Κ., η οποία αφορά υπεξαίρεση μεταξύ προσώπων συνδεομένων με την εκεί αναφερόμενη συγγενική σχέση και διώκεται κατ` έγκληση. 

Η κατάσχεση πρέπει να έχει επιβληθεί νομίμως κατά τους όρους του ΚΠολΔ, ΚΠΔ, ΚΕΔΕ κ.λπ. από το αρμόδιο όργανο, δηλ. το δικαστικό επιμελητή, ανακριτική αρχή ή υπάλληλο κ.λπ., επί πραγμάτων κινητών, ακινήτων πλοίων, αεροσκαφών κ.ο.κ. 

Ενεργητικό υποκείμενο της παραβίασης κατάσχεσης μπορεί να είναι ο κύριος του πράγματος ή οποιοσδήποτε τρίτος, αδιαφόρως εάν το πράγμα που κατασχέθηκε ευρίσκεται ή μη στα χέρια του ή αν ο δράστης είναι ή όχι μεσεγγυούχος. 

Κατά μία άποψη, αντικείμενο της πράξης αυτής μπορούν να καταστούν όχι μόνο πράγματα ενσώματα, αλλά και απαιτήσεις, αφού πρόκειται για νομική σχέση εξουσίας, η οποία μπορεί να στηριχθεί και επί ασωμάτων στοιχείων της περιουσίας. (1308/2010 ΑΠ).

Για τη συγκρότηση της υποκειμενικής υπόστασης απαιτείται δόλος, έστω και ενδεχόμενος, που συνίσταται στη γνώση ότι το πράγμα είναι κατασχεμένο και τη θέληση ή αποδοχή του ενδεχομένου να το καταστρέψει ή βλάψει ή υφαιρέσει ο δράστης με τη διαρκή ή πρόσκαιρη άρση της εξουσίας της Αρχής επί του κατασχεθέντος, η οποία δημιουργείται με την κατάσχεση.

Η υπεξαίρεση και παραβίαση κατάσχεσης, συρρέουν αληθινά κατ` ιδέαν, εφόσον βέβαια το υφαιρούμενο κ.λπ. κατασχεμένο πράγμα είναι ταυτόχρονα και ξένο σε σχέση με το δράστη.

Κατά πάγια νομολογία, δεν χωρεί   παράσταση πολιτικής αγωγής, αφού το αδίκημα αυτό στρέφεται κατά της  στην Αρχή οφειλόμενης ευπείθειας, αντικείμενο δε του εγκλήματος είναι η   διά της επιβολής της κατάσχεσης γεννηθείσα σχέση δημοσίου δικαίου και   δεν έχει σημασία η τυχόν πρόσθετη διά του εγκλήματος προσβολή και  ιδιωτικών συμφερόντων. 

(Σχετική Νομολογία αποφάσεων : 320/2015 ΕΦ ΘΡΑΚΗΣ, 71/2012 ΕΦ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 169/2012 ΔΝΑΥΤ ΠΕΙΡΑΙΑ,  1308/2010 ΑΠ,  809/2004 ΑΠ, 2001/2002 ΑΠ, 4098/2001 ΠΛΗΜΜ ΒΟΛΟΥ,  222/1999 ΕΦ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 109/1999 ΠΛΗΜΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, 1686/1992 ΑΠ).* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού & Ποινικού δικαίου στη Καβάλα,  Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com 

* ΑΝ επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) τότε μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα υπόλοιπα σχετικά αποτελέσματα.

☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
"We are here to help you now with faith and integrity"
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com giagkoudakis.dom.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com website- Βιογραφικό - Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

Οδηγίες κατεύθυνσης στο Γραφείο (Χάρτης/Map)

FB Messenger

Κατέβασε Δωρεάν την MOBILE εφαρμογή

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
FREE Μobile application Εφαρμογή για χρήστες κινητών τηλεφώνων (Android). Κατέβασέ την εφαρμογή Download στο κινητό σου ΔΩΡΕΑΝ. Ευκολότερη πλοήγηση του blog μου μέσω κινητού τηλεφώνου - Πληροφορίες και Download εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στη δ/νση http://www.appsgeyser.com/1101972
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων). - Όροι Χρήσης του Βlog - Αποποίηση ευθύνης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com
giagkoudakis.dom.gr

Copyright © 2013-2017
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.


-->